Fırında Sebzeli Tavuk Göğsü Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Fırında Sebzeli Tavuk Göğsü Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Sebzeli Tavuk Göğsü

Fırında Sebzeli Tavuk Göğsü, oldukça lezzetli ve sağlıklı bir yemektir. Tavuk göğsünün düşük kalorisi nedeniyle diyet yapanlar tarafından da rahatlıkla tüketilebilir. İçeriğinde çeşitli lezzetli sebzeler bulunmaktadır. Tercihe göre farklı sebzeler de eklenebilir; örneğin, karnabahar, brokoli ve patlıcan kullanılabilir. Bol proteinli ve bol sebzeli bir yemek olduğu için özellikle çocukların tüketmesi önerilir. Akşam yemeklerinde kalabalık sofralar için adeta bir şölen niteliğindedir. Yapımı biraz zahmetli gibi görünse de, tüm malzemelerin önceden hazırlanması pişirme işlemi sırasında büyük kolaylık sağlar. Tavuklar dinlenirken sebzeler ve beşamel sos hazırlanır. Bu şekilde mutfakta çok fazla zaman kaybetmeden hızlıca hazırlanmış olur. Yanında pirinç pilavı ile sunulabilir.

Fırında Sebzeli Tavuk Göğsü İçin Gerekli Malzemeler

  • 500 gram tavuk göğsü
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber

Sebzeli Harç İçin

  • 2 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 kutu konserve bezelye
  • 2-3 adet patates
  • 2 adet havuç
  • 2 adet kırmızı biber
  • 2 adet sivri biber
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığının ucuyla tuz

Beşamel Sos İçin

  • 3 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı un
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığının ucuyla tuz

Üzeri İçin

  • 1 su bardağı kaşar peyniri

Fırında Sebzeli Tavuk Göğsü Nasıl Yapılır?

Fırında sebzeli tavuk göğsü yapımı için öncelikli olarak tavuklar hazırlanır. Bunun için tavuk göğsü iri parçalar halinde doğranarak derin bir kaseye alınır. Üzerine tuz, baharatlar ve sıvı yağ dökülür. Tavuklar baharatlara bulanarak dinlenmesi için buzdolabına kaldırılır.

Diğer taraftan sebzeli harç hazırlanır. Soğanların ve sarımsakların kabukları soyulur. Soğanlar yarım ay şeklinde doğranırken sarımsaklar ince ince kıyılır. Patates ve havuçların kabukları soyulur. Patatesler dörde bölünerek iri parçalar halinde, havuçlar ise yarıya bölünerek yarım daire şeklinde doğranır. Kırmızı ve sivri biberlerin baş kısımları kesilerek tohumları ayıklanır. Boylamasına ortadan ikiye bölünerek iri şekilde doğranır. Konserve bezelyeler sudan geçirilerek süzgeçte süzülür.

Tüm malzemeler hazırlandıktan sonra pişirme işlemine geçilebilir. Bunun için derin bir tavaya sıvı yağ konularak yağ iyice kızdırılır. Daha sonra soğan ve sarımsaklar eklenir. Soğanlar yumuşayınca üzerine patates ve havuç ilave edilir. Yaklaşık 1-2 dakika sotelendikten sonra tavaya biberler ilave edilir. Son sebze olarak bezelyeler eklenir. Bezelyeler konserve olarak kullanılacağı için çabuk pişecektir. O nedenle tavaya en son ilave edilmesinde fayda vardır.

Tavaya salça da eklenir. Salça, kokusu çıkana kadar kavrulur. Tuz ve su ilave edilerek ocağın altı kısılır. Hazırlanan yemek fırında tekrar pişeceği için sebzelerin salça ve su ile özleşmesi yeterlidir. Fırında kullanılacak dikdörtgen borcamın tabanına tavuklar dizilir. Üzerine sebzeli harç dökülür ve ılınması için bir kenara alınır.

Ayrı bir tencerede beşamel sos için un, margarinle kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Un kavrulduktan sonra içerisine yavaş yavaş süt ilave edilir. Beşamel sos kıvam alıp üzeri göz göz olunca içerisine tuz da ilave edilerek ocaktan alınır. Un da topaklanmalar varsa beşamel sosun daha pürüzsüz bir kıvamda olması için blenderdan geçirilmesi gereklidir. Hazırlanan beşamel sos tavukların üzerine dökülür. Spatula yardımıyla düzeltilip borcamın her tarafına eşit şekilde yayılması sağlanır.

Fırında sebzeli tavuk göğsü önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirilir. Süre sonunda fırından çıkarılan yemeğin üzerine kaşar peyniri serpilerek yeniden fırına verilir. Kaşarlar eriyinceye ve renk değiştirinceye kadar yaklaşık 7-8 dakika daha pişirme işlemine devam edilir. Fırından çıkarılan sebzeli tavuk göğsü oda sıcaklığında dinlenmesi için beklenir. Daha sonra istenilen servis tabağına alınarak sıcak olarak sunum yapılır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çikolata Soslu Tavuk Göğsü

Çikolata Soslu Tavuk Göğsü

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tavuk Göğsü Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Göğsü Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Galete Unlu Tavuk Göğsü Tarifi ve Malzemeleri

Galete Unlu Tavuk Göğsü Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Göğsü Tarifi Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Göğsü Tarifi Tarifi ve Malzemeleri

Meyveli Tavuk Göğsü Tarifi ve Malzemeleri

Meyveli Tavuk Göğsü Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Tavuk Göğsü Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Tavuk Göğsü Tarifi ve Malzemeleri